divendres, 30 de setembre del 2022

ELECCIONS A DELEGADES I DELEGATS

ELECCIONS A DELEGATS I DELEGADES -

Triem les nostres representants 1r B


Aquesta setmana ha començat la nostra primera campanya electoral per decidir quines persones seran les nostres representants, i portaran les nostres inquietuds i sol·licituds al Consell d'Infants.

A la nostra classe s'han presentat 3 nenes i 1 nen com a candidats i candidates i han elaborat un cartell i un discurs electoral que van haver de defensar davant de la resta de companys i companyes el passat dimarts 27 de setembre.

  
   

  

Votació i escrutini

 

Avui, per fi, després de parlar molts dies d’aquest moment; hem pogut exercir el nostre dret a vot. I decidir, democràticament, quins seran els nostres representants. 

Les votacions han determinat que seran la Noa delegada i l’Elia sotsdelegada de 1r B. 

Tot el procés, des del principi fins el final, ha estat un procés d’aprenentatge brutal, vivencial, amb un propòsit significatiu pels infants, ja que estan decidint els seus representants; i es tracta d’un procés que els apropa a situacions de la vida quotidiana

Durant el procés us hem de dir que hem conversat molt i seguirem conversant… identificant i gestionant emocions que també és un gran aprenentatge.


Felicitats Haron, Gianna, Elia i Noa per tenir la valentia i l'empenta per presentar-vos!!!! I enhorabona Noa i Elia per haver estat les escollides per representar-nos!

LECTURES A L'AULA DE 1r

- LECTURES A L'AULA DE 1r -

La importància de la lectura


Ja portem gairebé un mes a 1r de primària i cada cop observem als infants més a gust i autònoms davant les propostes que presentem a l'aula.

Amb aquesta entrada us volem compartir reflexions i propostes que realitzem a l'aula per fomentar l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. En aquesta entrada al blog, us volem parlar de la importància d'explicar contes per afavorir el desenvolupament...


PER QUÈ EXPLICAR CONTES?

Les històries dels contes...

- Les històries narrades, les cantarelles, les rimes i locucions que apareixen als contes constitueixen un model de llenguatge oral.

- Ajuden als infants a externalitzar allò que estan vivint ells i elles, a veure les seves preocupacions o situacions viscudes reflexades en altres.

- Legitimen les seves emocions, el món interior, trenquen tabús. I estimulen la relació interna entre la raól'emoció i la intuïció.

- Donen seguretat i aporten optimisme (la majoria dels contes donen solucions, és important no deixar, doncs, un conte a mitges).

- Potencien el vincle i la complicitat entre infants i adults.

- Obren la ment a noves perspectives de vida (podem explicar contes jugant a no ensenyar les imatges, així permetem als infants tenir un marge ampli d'imaginació).


"El ser humano nace con una predisposición innata para comunicarse, para razonar, para crear, para memorizar, para relacionarnos (el lenguaje). Si nos damos cuenta en los bebés muy rápidamente empiezan a balbucear, todo nuestro cerebro está preparado para hablar, pero no está preparado para leer y escribir. De esto se encarga otra parte del cerebro; por eso es tan importante cuidar el lenguaje oral en las primeras edades."




“NO DEIXIS MAI DE BRILLAR”

Amb la narració de "No deixis mai de brillar" vam alternar dos models narratius. El primer cop que van sentir la història va ser de veu de la mestra, van poder fullejar el conte i mirar les il·lustracions.


El segon cop, vam sentir la història narrada per una veu en off, que es tracta d'un recurs narratiu de les arts escèniques en el qual algú parla com a part de l'espectacle sense sortir a escena.


En acabar la narració, treballem la comprensió del relat oral a través de la conversa, fet que ajuda a reinterpretar la història. Compartim allò que ens ha semblat en grup, la lectura que fem de l'argument i comencem a parlar sobre els personatges de la història (protagonistes, secundaris...), comentem algunes escenes que ens han sobtat, i busquem, a través del llenguatge oral, identificar com els i les fa sentir el relat.

Després de la conversa presentem les 4 propostes a l’aula, relacionades amb la història de la Nora i la Totopo. 

Cadascuna de les propostes busca fer reflexionar als infants sobre el relat, des de diferents àmbits i llenguatges; així com potenciar les habilitats prelectores necessàries per anar avançant en el procés desenvolupament de la lectura i l'escriptura.

1) DIBUIX D'UNA ESCENA AMB LLAPIS, PERMANENT I AQUAREL·LES


   

El llenguatge artístic, és interessant mimar-lo, cuidar-lo i donar-li un espai a cada sessió. Són molts els infants que necessiten del dibuix per expressar-se, no només com a estètica, sinó com un llenguatge propi que transmet un missatge.

2) REPRESENTACIÓ D'UNA ESCENA AMB PLASTILINA 

    

 

Donen volum a allò que s'han imaginat, exercitant dits i mans i buscant a la seva memòria alguna escena de la narració, exercitant, un cop més, la comprensió oral del relat.

3) IDENTIFICACIÓ D'EMOCIONS A TRAVÉS D'IMATGES


  
A la proposta es troben:
- Imatges d'infants experimentant diverses emocions
- Washi tapes (tipus de celo de diferents colors)
- Llapis i goma

Trien les imatges que representen aquelles emocions que han viscut durant la narració, o creuen que les protagonistes viuen durant la història. I les enganxen al full amb els washi tapes.

Els washi tapes s'estripen amb els dits (fent la pinça) estimulant així la motricitat i reforçant la preparació dels dos dits més importants per l'escriptura.

4) RECONEIXEMENT DE PARAULES


  

Proposta de lectura i escriptura a partir de paraules relacionades amb el conte. El nom de les protagonistes, les emocions que viuen, les paraules que es diuen entre elles...

Les troben escrites i la mestra els i les acompanya en la seva lectura, trien si volen afegir-les al seu full de registre i les retallen i enganxen. Confegint així una bateria de paraules relacionades amb la història.

Un cop acaben els i les convidem a escriure les paraules enganxades seguint el model.



VISITEM LA BIBLIOTECA

VISITEM LA BIBLIOTECA JOSEP JARDÍ Missió trobem el llibre!   Dimarts vam tornar a la Biblioteca Josep Jardí. Aquest cop vam gaudir d'una...