divendres, 25 de febrer del 2022

ELS COLORS DE LA NOSTRA PELL

Bon dia famílies!


Durant aquestes setmanes els infants de P5 han conegut el conte titulat Els colors de la nostra pell de Karen Katz. Mitjançant la mirada de la nena protagonista de la història, els infants s’endinsen en el descobriment d’una gran tonalitat de colors de pell. Aquest conte és un elogi de les diferències i les semblances que constitueixen un vincle entre les persones.

Arrel d'aquest conte s'ha plantejat la següent pregunta: De quin color tenim la nostra pell? Tal com fa la protagonista del conte, la petita Lena, compara els colors de les persones del seu entorn amb diferents aliments. Així que a classe es va fer una dinàmica a on cada infant va tenir l'oportunitat de comparar i donar nom al seu color de pell amb els següents aliments: mel, xocolata, mongeta blanca, pa, canyella, neules, coco, etc.).   

Algunes de les aportacions dels infants van ser: 

- "Ja sé perquè la meva germana es diu Mel, em vaig fixar i té això color mel!"
- "I el Coco, es diu com el coco de menjar, perquè té el mateix color!"
- "Tots som color carn"
- "Jo m'assemblo una mica a la mel"
- "Jo una mica cafè amb llet"




A partir d'aquesta història, es fa un pas més enllà presentant-los un projecte molt famós anomenat Humanae de l'autora Angelica Dass. Se'ls hi proposa el repte d'aconseguir crear un Humanae de tots els nens i nenes de la classe. Per fer-ho, es va fer servir de guia els colors del Pantone, tal i com va fer servir l'autora en aquest projecte (una gran gamma cromàtica de colors identificats amb un codi específic). Cadascú va anar escollint el color que més s'assemblava al seu. 

 Angelica Dass




A partir d'aquesta composició amb les diferents tonalitats de pell dels infants de la classe. Es va crear una conversa a on es van anar llençant una sèrie de preguntes: De quin color és un llapis de color carn? Per què som de colors diferents? Per què tenim diferents tonalitats?

Després de deixar que cada infant digués la seva opinió i exprés els seus pensaments, se'ls hi va presentar un vídeo molt divertit i visual sobre el perquè de les diferents tonalitats de pell i allà va sorgir un altre concepte anomenat melanina


Gràcies a aquest conte obrim les portes a una pregunta que gira entorn a si existeix realment un "color carn" únic, tal i com de vegades l'anomenem referint-nos a un dels colors del nostre estoig?

Per continuar donant resposta a aquesta pregunta, es va convidar als infants a representar un autoretrat tot buscant el color que més s'aproxima a la seva pell i, a més, van tenir l'oportunitat de fer una representació de la seva figura humana fent servir com a material principal el fang. D'aquesta manera, sorgeix un debat i reflexió sobre la nostra identitat i la seva relació amb el nostre color de pell. 


“L’educació és l’arma més poderosa que pots fer servir per canviar el món”

Nelson Mandela







VISITEM LA BIBLIOTECA

VISITEM LA BIBLIOTECA JOSEP JARDÍ Missió trobem el llibre!   Dimarts vam tornar a la Biblioteca Josep Jardí. Aquest cop vam gaudir d'una...